Egyptische Kunst en Cultuur

Bezoek aan de Kolossen van Memnon

Als liefhebber van Egypte en alles wat met de oude Egyptische beschaving te maken heeft, was een bezoek aan de Kolossen van Memnon voor mij een absolute must. Deze imposante beelden van farao Amenhotep III bevinden zich in Luxor, aan de westelijke oever van de Nijl, en zijn een van de meest iconische bezienswaardigheden van het land. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een bezoek aan deze indrukwekkende monumenten.

De geschiedenis van de Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon zijn twee enorme standbeelden van ongeveer 18 meter hoog, die oorspronkelijk de ingang van de dodentempel van farao Amenhotep III bewaakten. De beelden zijn gemaakt van kwartsiet en stellen de farao voor zittend op een troon, met zijn handen op zijn knieën. De beelden dateren uit de 14e eeuw voor Christus en zijn een van de weinige overgebleven delen van de eens zo indrukwekkende tempel.

De naam “Memnon” is afgeleid van de Griekse mythologie, waar Memnon een Ethiopische koning was die aan de zijde van de Trojanen vocht tijdens de Trojaanse Oorlog. De beelden kregen deze naam omdat ze in de oudheid werden geassocieerd met het geluid dat ze produceerden bij zonsopgang, dat werd gezien als de stem van Memnon die zijn moeder, de godin Eos, begroette.

Mijn bezoek aan de Kolossen van Memnon

Toen ik voor het eerst de Kolossen van Memnon zag, was ik meteen onder de indruk van hun grootte en schoonheid. De beelden stralen een ongelooflijke kracht en majesteit uit, en het is moeilijk voor te stellen hoe ze eruit moeten hebben gezien toen ze nog deel uitmaakten van de complete tempel van Amenhotep III.

Ik bezocht de Kolossen vroeg in de ochtend, net na zonsopgang, om het legendarische geluid te horen dat ze zouden produceren. Helaas was dit geluid niet meer hoorbaar, aangezien de beelden in de loop der eeuwen beschadigd zijn geraakt en gerepareerd. Desondanks was het een magisch moment om daar te staan, omringd door de geschiedenis van het oude Egypte.

Naast de Kolossen zelf is er ook een klein museum in de buurt waar enkele artefacten en informatie over de tempel van Amenhotep III te zien zijn. Het is zeker de moeite waard om hier even rond te kijken en meer te leren over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Tips voor een bezoek aan de Kolossen van Memnon

Als je van plan bent om de Kolossen van Memnon te bezoeken, zijn hier een paar tips die je kunnen helpen om optimaal van je bezoek te genieten:

  • Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend gaat, om de drukte en de hitte te vermijden.
  • Neem voldoende water en zonnebrandcrème mee, aangezien er weinig schaduw is rondom de beelden.
  • Combineer je bezoek aan de Kolossen met een bezoek aan de Vallei der Koningen en de tempel van Hatsjepsoet, die allemaal in de buurt liggen.
  • Maak gebruik van een gids om meer te leren over de geschiedenis en betekenis van de Kolossen van Memnon.

Al met al was mijn bezoek aan de Kolossen van Memnon een onvergetelijke ervaring die me nog lang zal bijblijven. De majestueuze beelden en de rijke geschiedenis van deze plek maken het een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de oude Egyptische beschaving. Ik kan het dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die Egypte bezoekt.

Egpte