Piramides en Oude Beschavingen

De oude stad Memphis ontdekken

Als liefhebber van Egypte en haar rijke geschiedenis, kan ik met volle overtuiging zeggen dat een bezoek aan de oude stad Memphis een absolute must is voor iedereen die geïnteresseerd is in de oude Egyptische beschaving. Gelegen op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Caïro, is Memphis een archeologische vindplaats die een schat aan historische en culturele schatten herbergt.

De geschiedenis van Memphis

Memphis was ooit de hoofdstad van het oude Egypte en diende als politiek en religieus centrum gedurende vele eeuwen. De stad werd gesticht rond 3100 voor Christus door koning Menes, die wordt beschouwd als de eerste farao van Egypte. Memphis was de hoofdstad van het oude Egypte gedurende de eerste dynastieën en bleef een belangrijke stad tot de opkomst van Alexandrië in de late oudheid.

De stad was de thuisbasis van tal van tempels, paleizen en begraafplaatsen, waaronder de beroemde piramides van Gizeh en de Sfinx. Memphis was ook het centrum van de verering van de god Ptah, de beschermheilige van ambachtslieden en bouwers.

Wat te zien en te doen in Memphis

Wanneer je de oude stad Memphis bezoekt, zijn er verschillende bezienswaardigheden die je niet mag missen:

  • De ruïnes van de tempel van Ptah, een indrukwekkend complex dat ooit een van de grootste en belangrijkste tempels van Egypte was.
  • De alabasteren Sfinx van Memphis, een prachtig beeldhouwwerk dat dateert uit de tijd van Ramses II.
  • De kolossale beelden van Ramses II, die ooit de ingang van zijn tempel bewaakten.
  • De necropolis van Saqqara, waar je de beroemde trappenpiramide van Djoser kunt bewonderen, de oudste piramide ter wereld.

Naast het verkennen van de archeologische vindplaatsen, kun je ook genieten van een ontspannen wandeling door het moderne dorpje Mit Rahina, dat nu op de plek van het oude Memphis ligt. Hier kun je lokale markten bezoeken, traditionele gerechten proeven en in contact komen met de vriendelijke bevolking.

Mijn persoonlijke ervaring

Als ik terugdenk aan mijn bezoek aan Memphis, word ik nog steeds overweldigd door de schoonheid en de grootsheid van deze oude stad. Het voelde alsof ik terug in de tijd werd getransporteerd, naar een periode waarin farao’s regeerden en goden werden vereerd.

De tempel van Ptah maakte een diepe indruk op me, met zijn imposante zuilen en prachtige reliëfs die de oude Egyptische mythologie en geschiedenis tot leven brachten. Het was alsof ik deel uitmaakte van een episch verhaal dat zich duizenden jaren geleden afspeelde.

De Sfinx van Memphis was een ander hoogtepunt van mijn bezoek. Het beeld van de leeuw met het menselijke gezicht straalt een aura van mysterie en kracht uit, en ik kon niet anders dan gefascineerd zijn door de ambachtelijke vaardigheid die nodig was om zo’n meesterwerk te creëren.

Al met al was mijn bezoek aan de oude stad Memphis een onvergetelijke ervaring die me een dieper begrip gaf van de rijke geschiedenis en cultuur van Egypte. Ik kan het iedereen aanraden die geïnteresseerd is in het verkennen van de oude beschavingen van de wereld.

Egpte