Piramides en Oude Beschavingen

De piramide van Djoser in Saqqara

Als liefhebber van Egypte en alles wat met de oude beschaving te maken heeft, kan ik met zekerheid zeggen dat een bezoek aan de piramide van Djoser in Saqqara een ervaring is die je niet snel zult vergeten. Deze piramide, ook wel bekend als de trappenpiramide, is een van de oudste en meest indrukwekkende bouwwerken uit de Egyptische oudheid.

De geschiedenis van de piramide van Djoser

De piramide van Djoser werd gebouwd tijdens de 3e dynastie van het Oude Egypte, rond 2700 voor Christus. Het was de eerste piramide die werd gebouwd als grafmonument voor een farao en wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de Egyptische architectuur. De piramide werd ontworpen door de beroemde architect Imhotep, die ook diende als de hogepriester van de zonnegod Ra.

Wat de piramide van Djoser zo uniek maakt, is het feit dat het de eerste piramide was die werd gebouwd in de vorm van een trappenpiramide. Dit betekent dat de piramide bestaat uit zes opeenvolgende mastaba’s die steeds kleiner worden en boven elkaar zijn gestapeld. Dit gaf de piramide een trapachtige structuur, vandaar de naam trappenpiramide.

De architectuur van de piramide van Djoser

De piramide van Djoser is gebouwd van kalksteen en heeft een hoogte van ongeveer 62 meter. Het oorspronkelijke graf van Djoser bevond zich diep onder de piramide, in een ondergrondse gang die leidde naar een grafkamer. Helaas is het graf in de loop der eeuwen geplunderd en zijn de meeste kostbaarheden verdwenen.

Naast de piramide zelf zijn er ook verschillende andere indrukwekkende bouwwerken te vinden in het complex van Djoser. Zo is er de zogenaamde Zuidelijke Begraafplaats, waar de graven van hoge functionarissen en edelen te vinden zijn. Ook zijn er verschillende tempels en kapellen die gewijd zijn aan verschillende goden en godinnen.

Mijn persoonlijke ervaring

Toen ik voor het eerst de piramide van Djoser bezocht, was ik meteen onder de indruk van de omvang en de schoonheid van het bouwwerk. Het is ongelooflijk om te bedenken dat dit monument meer dan 4500 jaar geleden werd gebouwd, zonder de moderne technologieën die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben.

Ik liep rond in het complex van Djoser en bewonderde de prachtige reliëfs en inscripties die op de muren van de tempels waren aangebracht. Ik voelde me echt verbonden met de oude Egyptische beschaving en kon me bijna voorstellen hoe het leven eruit moet hebben gezien in die tijd.

Als je ooit de kans krijgt om de piramide van Djoser te bezoeken, kan ik het van harte aanbevelen. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten en die je een dieper inzicht geeft in de rijke geschiedenis van Egypte.

Egpte