Piramides en Oude Beschavingen

Bezoek aan de tempel van Ramses II

Als liefhebber van Egypte en haar rijke geschiedenis, was een bezoek aan de tempel van Ramses II een absolute must voor mij. Gelegen in Abu Simbel, aan de oevers van de Nijl, is deze tempel een van de meest indrukwekkende en goed bewaarde monumenten uit het oude Egypte. In dit artikel deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen en indrukken van dit prachtige bouwwerk.

De geschiedenis van de tempel van Ramses II

De tempel van Ramses II werd gebouwd in de 13e eeuw voor Christus, tijdens de regeerperiode van farao Ramses II. De tempel diende ter ere van de farao en de goden van Egypte, en was bedoeld als een eerbetoon aan zijn grootsheid en macht. De tempel werd uit de rotsen gehouwen en bestaat uit een imposante façade met vier enorme standbeelden van Ramses II die de ingang bewaken.

Naast de tempel van Ramses II staat ook de tempel van Nefertari, de favoriete vrouw van de farao. Deze tempel is iets kleiner, maar niet minder indrukwekkend. Beide tempels werden in de jaren ’60 van de vorige eeuw verplaatst naar een hoger gelegen locatie om ze te beschermen tegen het stijgende water van het Nassermeer.

Mijn bezoek aan de tempel van Ramses II

Toen ik voor het eerst de tempel van Ramses II zag, was ik meteen onder de indruk van de grootsheid en de pracht van dit bouwwerk. De vier standbeelden van de farao, die meer dan 20 meter hoog zijn, stralen een ongekende kracht en majesteit uit. Het was alsof ik werd teruggevoerd naar de tijd van de farao’s, naar een tijdperk van grootsheid en pracht.

Bij het betreden van de tempel werd ik overweldigd door de prachtige reliëfs en inscripties die de muren en pilaren sieren. Deze vertellen het verhaal van de overwinningen en de grootsheid van Ramses II, en van zijn verering van de goden. Het was fascinerend om te zien hoe de oude Egyptenaren hun geschiedenis en religie verwerkten in de architectuur van hun tempels.

Een van de hoogtepunten van mijn bezoek was het zien van de zonnestraal die op de verjaardag van Ramses II door de ingang van de tempel schijnt en zijn standbeeld verlicht. Dit fenomeen, dat bekend staat als de ‘Zonnetempel’, is een van de vele mysteries en wonderen van de tempel van Ramses II.

Praktische informatie

Als je van plan bent om de tempel van Ramses II te bezoeken, zijn hier een paar praktische tips:

  • Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om de tempel te verkennen en te genieten van de prachtige details.
  • Neem voldoende water en zonnebrandcrème mee, want het kan erg warm worden in Abu Simbel.
  • Probeer de tempel te bezoeken tijdens de zonsopgang, zodat je het magische moment van de Zonnetempel kunt meemaken.
  • Verdiep je van tevoren in de geschiedenis van de tempel, zodat je de inscripties en reliëfs beter kunt begrijpen.

Al met al was mijn bezoek aan de tempel van Ramses II een onvergetelijke ervaring die me nog lang zal bijblijven. De pracht en de grootsheid van dit bouwwerk hebben me diep geraakt en me nog meer doen houden van het oude Egypte en haar fascinerende geschiedenis. Ik kan iedereen die geïnteresseerd is in Egypte en haar cultuur aanraden om deze tempel te bezoeken en zelf de magie en de schoonheid ervan te ervaren.

Egpte