Riviercruises op de Nijl

Het verhaal van de Obelisk van Hatshepsut

Als liefhebber van Egypte en alles wat met de oude Egyptische beschaving te maken heeft, kan ik je vertellen dat een van de meest fascinerende en indrukwekkende monumenten uit die tijd de Obelisk van Hatshepsut is. Deze obelisk, die ooit stond in de tempel van Karnak in Luxor, is een prachtig voorbeeld van de grootsheid en het vakmanschap van de oude Egyptenaren.

De geschiedenis van de Obelisk van Hatshepsut

De Obelisk van Hatshepsut is vernoemd naar koningin Hatshepsut, een van de weinige vrouwelijke farao’s die regeerde over Egypte. Hatshepsut was een bijzondere farao, omdat ze zichzelf als mannelijke farao presenteerde en zelfs een valse baard droeg om haar autoriteit te benadrukken. Onder haar bewind werden veel indrukwekkende bouwwerken en monumenten gebouwd, waaronder de Obelisk van Hatshepsut.

De obelisk werd oorspronkelijk opgericht in de tempel van Karnak in Luxor, samen met een tweede obelisk die nu bekend staat als de Obelisk van Thoetmosis I. Deze obelisken waren bedoeld om de zonnegod Amon te eren en om de grootsheid van de farao te benadrukken. De Obelisk van Hatshepsut was oorspronkelijk meer dan 30 meter hoog en was bedekt met hiërogliefen die de prestaties van Hatshepsut als farao verheerlijkten.

Mijn persoonlijke ervaring met de Obelisk van Hatshepsut

Toen ik voor het eerst de tempel van Karnak bezocht en de Obelisk van Hatshepsut zag, was ik diep onder de indruk van de omvang en de schoonheid van dit monument. Het was ongelooflijk om te bedenken dat dit enorme stuk steen meer dan 3000 jaar geleden met de hand was uitgehouwen en opgericht door de oude Egyptenaren.

Ik was vooral gefascineerd door de hiërogliefen op de obelisk, die vertelden over de glorieuze daden van Hatshepsut en haar verering van de goden. Het was alsof ik een stap terug in de tijd zette en een glimp opving van het leven en de cultuur van het oude Egypte.

De betekenis van de Obelisk van Hatshepsut

De Obelisk van Hatshepsut heeft niet alleen een esthetische waarde, maar heeft ook een diepere symbolische betekenis. In de oude Egyptische religie werden obelisken gezien als symbolen van de zon en van de kracht en macht van de farao. Ze werden ook geassocieerd met de god Amon, de belangrijkste god van de oude Egyptenaren.

Door de obelisk op te richten in de tempel van Karnak, wilde Hatshepsut haar band met de goden benadrukken en haar autoriteit als farao versterken. De obelisk diende ook als een herinnering aan haar grootsheid en prestaties, die voor eeuwig in steen waren vastgelegd.

De huidige staat van de Obelisk van Hatshepsut

Helaas is de Obelisk van Hatshepsut niet meer in zijn oorspronkelijke staat te bewonderen. Tijdens de regeerperiode van Thoetmosis III, de stiefzoon van Hatshepsut, werd de obelisk omvergeworpen en gebroken. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vermoed dat Thoetmosis III de herinnering aan zijn voorgangster wilde uitwissen.

De gebroken obelisk werd later hersteld en staat nu op het terrein van de tempel van Karnak, als een stille getuige van de glorie en de ondergang van Hatshepsut. Ondanks zijn beschadigde staat blijft de Obelisk van Hatshepsut een indrukwekkend en betekenisvol monument dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Conclusie

De Obelisk van Hatshepsut is een van de meest intrigerende en symbolische monumenten uit het oude Egypte. Het vertelt het verhaal van een bijzondere farao en haar verering van de goden, en herinnert ons aan de grootsheid en de vergankelijkheid van de menselijke beschaving. Een bezoek aan de tempel van Karnak en de Obelisk van Hatshepsut is een onvergetelijke ervaring die je meeneemt op een reis door de tijd en de geschiedenis van Egypte.

Egpte